divendres, 29 de novembre del 2013

ACTIVITATS DE SEPARACIÓ I REDUCCIÓ DE RESIDUS

Durant aquest trimestre els i les alumnes de l’escola han fet varies activitats a l’aula sobre la separació i reducció de residus. El principal objectiu ha sigut conèixer on es llencen els diferents residus que es generen a la hora de l’esmorzar. Al mateix temps, ens ha servit per conscienciar-nos del seu impacte mediambiental, promovent el consum de fruita i evitant l’ús del paper d’alumini.
Per tal de reduir la quantitat de residus, us fem arribar unes idees que podeu utilitzar amb l’esmorzar dels vostres fills i filles, alhora que fem disminuir el consum de l’alumini, material altament contaminant.

ALTERNATIVES A L’ALUMINI
L’ús de l’alumini per embolicar aliments s’ha convertit en un hàbit entre molts consumidors.  Un 30% de l’alumini que es consumeix al món és d’ús domèstic. 
Segons els últims informes del Departament de  Medi  Ambient,  a  l’Estat  espanyol anualment  es  produeixen  60.000  tones  de paper  d’alumini.  El  seu  cost  energètic  de fabricació és el mateix que el consum elèctric anual  de  250.000  famílies  catalanes.  A  més de  la  destrucció  que  ocasionen  les  mines  a cel obert, hem d’afegir-hi les infraestructures de  transport  (vies  fèrries  i  carreteres)  i energètiques  (embassaments  i  centrals elèctriques),  les  emissions  atmosfèriques  i els  residus  tòxics  fruit  del  procés  d’obtenció del  metall,  que  contaminen  l’aire,  el  sòl  i l’aigua.
És evident, doncs, que la utilització de paper d’alumini per embolicar entrepans té un cost ambiental  que  difícilment  ens  podem imaginar  si  tenim  en  compte  que  és  un material  que  s’utilitza  un sol cop  i és llençat immediatament.
Per tal d’evitar aquests problemes associats al paper d’alumini, existeix una gran diversitat de productes reutilitzables de diferents mides i colors que serveixen per embolicar entrepans, fruita, galetes o altres tipus d’aliments.
Quines alternatives tenim al paper d’alumini?
- Es poden fer servir embolcalls reutilitzables com la bossa de roba tradicional, carmenyoles o altres sistemes com el Boc’n Roll. D’aquesta manera reduim els residus que generem.
-  Podem utilitzar paper de cuina absorvent per embolicar l’esmorzar que posem dins de l’embolcall reutilitzable, ja que el seu impacte ambiental és menor.
 

Si no heu pogut evitar d’utilitzar paper d’alumini, recordeu que cal llençar-lo al contenidor groc de reollida selectiva de residus. Tot i que porti el nom de “paper”, en cap cap el dipositiu el contenidor blau!